tisdag 9 februari 2010

Dags att driva kvistar i blom



DRIVA KVISTAR. Jag har experimenterat med att ta in kvistar för drivning redan i december. En del sorter gick bra medan andra inte reagerade speciellt alls och sen dog av den torra inomhusluften.

Det sägs att blåbärsris snabbt ska få ljusgröna blad och ibland små rosa blommor. Efter ungefär tre veckor fick några av mina kvistar enstaka blad och någon blomma. Så fortsatte det in i januari men sen torkade de ihop. Jag misstänker att jag helt enkelt var för tidigt ute.

Samma sak hände med björken och syrenen. Men syrenkvistarna, som du ser på bilderna, hann faktiskt få början till små blomklasar innan de torkade ut!



Jag försökte i alla fall sköta kvistarna enligt alla råd jag snappat upp:
- Jag gav kvistarna ny snittyta emellanåt.
- De fick bada i ljummet vatten i handfatet några gånger. Varje gång blev jag belönad med nya knoppar som slog ut!
- Man kan också trä en plastpåse över kvistarna så att de inte hinner torka innan bladen slår ut men det hoppade jag över av rent estetiska skäl...

Mitt vilda experiment i december gick alltså sådär. Ska man istället lyssna till experterna är det denna ordning man ska följa:

I januari kan du driva björk, svarta vinbär, krusbär, måbär, korallkornell, körsbärskornell, vide, daggvide, kaprifol och trollhassel.

Nu i februari är det dags för hägg, körsbär, plommon, äpplen, rosenrips, hästkastanj och rosenmandel.

Mer om att driva kvistar hittar du på
Odla.nu och på Lindas trädgårdsblogg.

Hälsningar från
Related Posts with Thumbnails